Rauhalahden tarina

Kylpylähotelli Rauhalahti on vetovoimainen viihteen ja hyvän olon keskus Kuopiossa, Kallaveden rannalla. Luonnonkauniin järvimaiseman syleilyssä sijaitseva kylpylä tarjoaa elämyksiä ja aktiviteetteja niin lomalle kuin kokoukseenkin.

Kylpylähotelli Rauhalahden virallinen nimi on Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy, Y-tunnus: 2495467-7. Koko osakekannan omistaa Solaris-lomat ry, jonka jäsenjärjestöt ovat: Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, Eläkeläiset ry, Lounais-Suomen Loma ja Virkistys ry ja Nuorisolomat ry.

Solaris-lomat ry omistaa Kylpylähotelli Rauhalahden lisäksi Lohja Spa & Resortin Karjalohjalla (91 huonetta). Molemmat Solaris-kylpylät ovat  persoonallisia ja suosittuja lomakohteita.

Rauhalahden historiaa:

Koko laaja Rauhalahden vapaa-ajan alue kuten viereinen Jynkän kaupunginosakin ovat entisiä Rauhalahden kartanon maita. Jynkkä Rauhalahden naapurissa liittyy myös Suomen sodan historiaan. Maaliskuussa 1808 kapteeni J.Z. Duncker viivytti 320 miehen vahvuisella osastolla venäläisten etenemistä Jynkänlahdella, jolloin Savon prikaatin pääjoukko pääsi vetäytymään hyviin puolustusasemiin salmen taakse Toivalaan Kuopion pohjoispuolella.

Rauhalahden vaiheet ulottuvat 1800-luvun alkuun, jolloin se kuului uudisviljelyksenä Harjulan tilaan. Harjulan tilaa hallitsi Vänrikki Stoolin tarinoista tuttu Ukko Lode.

Rauhalahden kartanon rakensivat Loden tytär Sofie Charlotte yhdessä puolisonsa majuri Carl Johan Blomin kanssa. Rauhalahden kartanolla on sen jälkeen ollut useita omistajia. Vuonna 1891-1911 kartanon omisti Pekka Juho Jalkanen ja 1911-20 hänen poikansa Matti. Veli Aaro Jalkanen muuten sanoitti Kallavesj-laulun 1916 ollessaan maanpaossa Amerikassa. Rauhalahti oli myös von Wrightin taiteilijaveljesten sukulaistalo, ja sieltä on olemassa taiteilijaveljesten maalauksia. Vuodesta 1927 alkaen kartano oli Hallmanin kauppiassuvun omistuksessa aina vuoteen 1972, jolloin Kuopion kaupunki osti rakennukset ja maat. 

1979 käynnistyi hotelli Rauhalahden rakentaminen ja 1981 Lomahotelli Rauhalahti avattiin. Huoneita oli 104. Pääurakoitsija oli Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy, suunnittelija Puolimatka yhtymä, Arkkitehti Pentti Savola. Sisustus: Sisustusarkkitehti Esa Vapaavuori. Vuonna 1987 Rauhalahti teki kaupungin kanssa vuokrasopimuksen Katiskaniemen tontista, jonne siirrettiin Nurmeksesta vanhan tukkilaiskämpän hirret. Näin sai alkunsa vetovoimainen käyntikohde/tilausravintola Jätkänkämppä sekä "mualiman suurin" savusauna. Kylpylä rakennettiin hotellin yhteyteen vuonna 1991 ja se laajennettiin nykyiseen kokoonsa vuonna 2001. Huoneistohotelli, jossa on yhteensä 46 asuntoa valmistui vuonna 2004. Uusi ravintolamaailma avattiin marraskuussa 2008. Päähotellin kaikki huoneet remontoitiin talvella 2013-2014. Hotellin auditorion remontti valmistui kesäkuussa 2013. Mittava keittiöremontti tehtiin kesällä 2014. Jätkänkämpän vesi- ja viemäröintiuudistus tehtiin 2016. Uusi studiohotelli avattiin helmikuussa 2020. Allastekniikan uudistus toteutettiin maalis-kesäkuussa 2022.