Rauhalahden tarina

Kylpylähotelli Rauhalahti on vetovoimainen viihteen ja hyvän olon keskus Kuopiossa, Kallaveden rannalla. Luonnonkauniin järvimaiseman syleilyssä sijaitseva kylpylä tarjoaa elämyksiä ja aktiviteetteja niin lomalle kuin kokoukseenkin.

Kylpylähotelli Rauhalahden liiketoiminta on yhtiöitetty ja virallinen nimi on Kuopion Kylpylä Oy, Y-tunnus: 249 5467-7.

Solaris-lomat ry omistaa Kuopion Kylpylä Oy:n koko osakekannan.
Yhteystiedot: Kauppakaarre 1, 00700 Helsinki, www.solaris-lomat.fi.

Solaris-lomat ry:n jäsenjärjestöt ovat: Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, Eläkeläiset ry, Lasten Tuki ry, Lounais-Suomen Loma ja Virkistys ry ja Nuorisolomat ry.
Solaris-lomat ry omistaa Rauhalahden lisäksi Kylpylähotelli Päiväkummun Karjalohjalla (91 huonetta)
ja Kylpylähotelli Summassaaren Saarijärvellä (59 huonetta + 23 loma-asuntoa).
Solaris-kylpylät ovat kaikki persoonallisia ja suosittuja lomakohteita.

Kylpylähotelli Rauhalahti lyhyesti:

Kylpylähotelli Rauhalahden päärakennus on valmistunut vuonna 1981. Pääurakoitsija oli Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy, suunnittelija Puolimatka yhtymä, Arkkitehti Pentti Savola. Sisustus: Sisustusarkkitehti Esa Vapaavuori. Kylpylä rakennettiin hotellin yhteyteen vuonna 1991 ja se laajennettiin nykyiseen kokoonsa vuonna 2001. Huoneistohotelli valmistui vuonna 2004. Päähotellin kaikki huoneet remontoitiin talvella 2013-2014. Hostellihuoneistot on uudistettu vuonna 2017. Uusi ravintolamaailma avattiin marraskuussa 2008. Hotellin auditorion remontti valmistui kesäkuussa 2013. Mittava keittiöremontti tehtin kesällä 2014.

Rauhalahden historiaa: "Suomen sotaa kartanon mailla"

Koko laaja Rauhalahden vapaa-ajanalue kuten viereinen Jynkän kaupunginosakin ovat entisiä Rauhalahden kartanon maita. Rauhalahden vaiheet ulottuvat 1800-luvun alkuun, jolloin se kuului uudisviljelyksenä Harjulan tilaan. Harjulan tilaa hallitsi Vänrikki Stoolin tarinoista tuttu Ukko Lode.

Rauhalahden rakensivat Loden tytär Sofie Charlotte yhdessä puolisonsa majuri Carl Johan Blomin kanssa. Rauhalahden kartanolla on ollut useita omistajia. Vuonna 1891-1911 kartanon omistaja Pekka Juho Jalkanen ja 1911-20 hänen poikansa Matti, jonka veli Aaro Jalkanen sanoitti Kallavesj-laulun 1916 ollessaan maanpaossa Amerikassa. Sen jälkeen kartano oli Hallmanin kauppiassuvun omistuksessa vuodesta 1927 vuoteen 1972, jolloin Kuopion kaupunki osti rakennukset ja maat. Rauhalahti oli myös von Wrightin taiteilijaveljesten sukulaistalo, ja sieltä on olemassa taiteilijaveljesten maalauksia.

Jynkkä Rauhalahden naapurissa liittyy myös Suomen sodan historiaan. Maaliskuussa 1808 kapteeni J.Z. Duncker viivytti 320 miehen vahvuisella osastolla venäläisten etenemistä Jynkänlahdella, jolloin Savon prikaatin pääjoukko pääsi vetäytymään hyviin puolustusasemiin salmen taakse Toivalaan Kuopion pohjoispuolella.