RYHMÄMATKALLE KUOPIOON JA RAUHALAHTEEN

Kuopio on upea kaupunki kaikkin vuodenaikona. Luonto on upeasti läsnä kaikkialla ja matkailija voikin nauttia vesillä olosta risteilyillä, luontopoluista, nähtävyyksistä, käyntikohteista, iltaviihteestä ja tapahtumista. 

Kuopio on tapahtumien luvattu kaupunki ja vuosi alkaa perinteisillä kauppatorin tammimarkkinoilla ja lasten ja nuorten Pakkaspäivillä. Katso Kuopion ja alueen tapahtumia näistä linkeistä:
KuopioTahko
Savon Sanomien menoinfo  

 
OTA KAUPUNKI-OPAS - KOET ENEMMÄN

Kuopion ammattitaitoiset oppaat ovat koonneet uusille nettisivuilleen mielenkiintoisia opastettuja kierroksia ja retkiä, joista osa on sekä ryhmillle että yksittäisille sopivia, osa ryhmätuotteita. Huomaa, että osa retkistä tehdään bussilla, osa on kävelykierroksia.
Valmiista tuotteista on valittana:

- Kuopion historia ja vanhat rakennukset
- Kulttuuripolkukierros Haminalahdessa, von Wrightin maisemissa
- Talonpojasta herrasväen kartanoon -retki (miten paikalliset ovat eläneet ja asuneet yli 100-vuotta sitten, tutustuminen Haminalahden ja Koivumäen kartanoihin) opastettu risteily Kallaveden saaristomaisemiin
- Maistellen Kuopiota ruokakiertoajelut ja - kävelyt
 
Toki myös perinteiset opastukset ovat edelleen listoilla. Esimerkiksi kahden tunnin kiertoajeluun voidaan sisällyttää Kuopion keskusta-alue,  satama, Väinölänniemi, Saaristokaupunki ja käynti  uudistuneessa Puijon tornissa.
Valittavana kiertoajelun ohella mielenkiintoisia kävelykierroksia. Kävelykierros on yleisimmin kahden tunnin pituinen. Siinä ajassa ehditään tutustua torin alueeseen, rakennuksiin ja siihen historiaan ja niihin henkilöihin, joihin ne liittyvät sekä matkustajasatamaan.
Kävelykierros voidaan toteuttaa myös jonkun teeman ympärillä kuten Minna Canth, kuopiolaiset naiset yhteiskunnallisina vaikuttajina, Kuopion toreilta maailman turuille, jossa kerrotaan myös kuopiolaisista kauppias -ja teollisuussuvuista, Kuopio autonomian aikana ja myös Kuopio 1918 -teema on mahdollinen.
 
Lisätiedot ja opasvaraukset: www.kuopionoppaat.fi
Kuopion oppaiden facebook: Kuopion Oppaat Facebook
 
MINNA CANTH -OPASTUKSET KANTTILASSA
 
Lokakuussa 2016 perustettiin on perustettu Minna Canthin talo -yhdistys. Sen tavoitteena on toteuttaa mittava korjaus- ja muutostyö Minna Canthin kotiin Kanttilaan ja pelastaa se kulttuurin käyttöön. Kanttilan tavoitteena on toimia Minnan henkisen perinnön esillä pitäjänä ja elävänä
kulttuuritilana, jossa yhdistyvät tiede ja taide kansainvälisesti. Yleisölle Kanttila tarjoaa kiinnostavan kohtaamispaikan, kulttuurimatkailukohteen ja edellytykset uudenlaisen taiteen ja kulttuurin toteutumiseen ja kehittymiseen.
Yhdistykseltä on mahdollista varata Minna Canthiin liittyen esitelmiä, luentoja Kanttilan kunnostuksesta, Kanttilan opaskierroksia ja mm.  opastettuja "Minnan Puijo" - patikointiretkiä Puijolle
Lisätietoja: info@minnacanth.fi tai puh. 040 538 3823, http://kanttila.fi/
 
PUIJO
Kuopion ja Savon alueen kuuluisin maamerkki, Puijon Torni, on tunnettu iät ja ajat näköalapaikkana. Tänäkin päivänä 360-näkymä Puijon Tornin huipulta valloittaa kävijänsä kerta toisensa jälkeen. Kumpuileva maasto ja Kallaveden järvimaisema ovat komeaa katseltavaa mihin aikaan vuodesta tahansa – näyttäytyen aina omanlaisenaan neljän vuodenajan mukaan. Katso upea video: Puijon torni ja Puijo Peak. Puijon on kehitetty vauhdikkaasti ja sinne on syntynyt uusia aktiviteetteja, katso lisää tästä.
Puijon torni on avoinna päivittäin, lisätiedot: Puijo info

  KUOPIN TORI JA KAUPPAHALLI

 
Kuopion tori ja kauppahalli ovat olleet Kuopion kaupungin sykkivä sydän jo yli sadan vuoden ajan. Tori ja halli on remontoitu ja siellä voi aistia lupsakkaa savolaistunnelmaa. Torin tapahtumista löydät ajankohtaista tietoa tästä: http://www.kuopiontori.fi/ ja https://www.facebook.com/kuopiontori/
Kauppahallion avoinn ma-pe klo 8-17 ja la klo 8-15. Tarkempaa tietoa hallin yrittäjistä, tuotteista ja tapahtumista löydät tästä: https://kuopionkauppahalli.fi/
 
 

 RIISA - ORTODOKSINEN KIRKKOMUSEO

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on valtakunnallisesti, kansainvälisesti ja maakunnallisesti merkittävä erikoismuseo. Museo on perustettu Kuopioon 1957. Museo jatkaa Valamon luostariin 1911 perustetun Muinaismuistokokoelman toimintaa. Kirkkomuseota hallinnoi Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö. RIISAn tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää ainutlaatuista kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin.

Riisa sijaitsee Kuopion keskustassa, 5-tien tuntumassa. Riisa on avoinna tiistaista torstaihin klo 12-16  ja lauantaisin klo 12-16. Poikkeavat aukioloajat nettisivulta.

Lisätietoja: http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/

 KUOPION MUUT MUSEOT

Tutustu myös muuhun Kuopion museotarjontaan. Kuopion kulttuurihistoria juontaa vuosisatojen taa. Minna Canthin ja J.V. Snellmanin perintö elää vahvasti myös Kuopion kaupungin museoissa. Nyt remontissa olevassa (avataan 19.2.2021) Kuopion museossa toimivat Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Kuopion luonnontieteellinen museo ovat maakuntamuseoita. Kuopion taidemuseo on aluetaidemuseo. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kohteita ovat myös Kuopion korttelimuseo sekä J.V. Snellmanin kotimuseo. Kuopiossa toimii myös VB-Valokuvakeskus, Kuopion automuseo ja KYS:in sairaalamuseoRiuttalan talonpoikaismuseo on Kuopion Karttulan pitäjän Riuttalan kylässä sijaitseva kotiseutu- ja kotimuseo, joka esittelee pohjoissavolaisia talonpoikaisperinteitä ja maaseudun elämää 1800-1900-luvun vaihteesta, museo avoinna kevät/kesäaikaan.

TEATTERIA JA KONSERTTEJA

Kuopion kaupunginteatterin ohjelmisto on kerrassaan upea.  Kuopion Musiikkikeskus puolestaan tarjoaa upeita elämyksiä niin sinfoniamusiikin kuin kevyn musiikin parissa. Kesäaikaan voi nauttia upeassa Kallavesi-maisemassa Rauhalahti Teatterin esityksistä Rauhalahden kesäteatteriareenalla, katso lisää tästä. Tanssiteatteri Minimillä on myös huikeita esityksiä ja osa niistä on Kuopion kaupunginteatterin Maria näyttömöllä.

Kesäisin Kylpylähotelli Rauhalahden naapurissa toimii Rauhalahti Teatteri, joka tuottaa kesäteatteriesityksiä katetulle Rauhalahden teatteriareenalle.

 

 

PALJON MUUTA

Kuopio ja sen alue on todella monipuolinen matkailutarjonnaltaan. Tutustu tarjontaan alueen nettisivustolla www.kuopiotahko.fi