RYHMÄMATKALLE KUOPIOON JA RAUHALAHTEEN

Kuopio on upea kaupunki kaikkin vuodenaikona. Luonto on upeasti läsnä kaikkialla ja matkailija voikin nauttia vesillä olosta risteilyillä, luontopoluista, nähtävyyksistä, käyntikohteista, iltaviihteestä ja tapahtumista. 

Kuopio on tapahtumien luvattu kaupunki ja vuosi alkaa perinteisillä kauppatorin tammimarkkinoilla ja lasten ja nuorten Pakkaspäivillä. Katso Kuopion ja alueen tapahtumia näistä linkeistä:
KuopioTahko
Savon Sanomien menoinfo  

 
VARAA RYHMÄLLE KAUPUNKI-OPAS - KOET ENEMMÄN, AMMATTITAIDOLLA!

Kuopion ammattitaitoiset oppaat ovat koonneet uusille nettisivuilleen mielenkiintoisia opastettuja kierroksia ja retkiä, joista osa on sekä ryhmillle että yksittäisille sopivia, osa ryhmätuotteita. Huomaa, että osa retkistä tehdään bussilla, osa on kävelykierroksia.
Valmiista tuotteista on valittana:
- Suositut Maistellen Kuopiota -ruokakävelyt ja -kiertoajelut
- Kävelykierroksia: Kuopion makuja, Uutta ja vanhaa Kuopiota, Viehättävä Valkeinen ja hurmaava Hatsala
- UUTTA: Väinölänniemen kierros  18.8.2022
- Rötösten Kuopio 23.8.2022
- Vaajasalon risteilykierros Kallavedellä 4.7., 11.7., 18.7., 25.7., 1.8.2022 (teemana Suomen sota, Kallaveden nimen synty, laivaliikenteen kehittyminen)
- Muita ryhmäopastuksia: Vanhat rakennukset keskellämme,  Kulttuuripolkukierros Haminalahdessa von Wrightin maisemissa, Kauppaneuvoksen jalanjäljillä + lounas,  Sotiemme sankarit ja vanhat vainajat – opastettu tutustuminen Sankaripuiston hautausmaahan

Toki myös perinteiset opastukset ovat edelleen listoilla. Esimerkiksi kahden tunnin kiertoajeluun voidaan sisällyttää Kuopion keskusta-alue,  satama, Väinölänniemi, Saaristokaupunki ja käynti  uudistuneessa Puijon tornissa.
Valittavana kiertoajelun ohella mielenkiintoisia kävelykierroksia. Kävelykierros on yleisimmin kahden tunnin pituinen. Siinä ajassa ehditään tutustua torin alueeseen, rakennuksiin ja siihen historiaan ja niihin henkilöihin, joihin ne liittyvät sekä matkustajasatamaan.
Kävelykierros voidaan toteuttaa myös jonkun teeman ympärillä kuten Minna Canth, kuopiolaiset naiset yhteiskunnallisina vaikuttajina, Kuopion toreilta maailman turuille, jossa kerrotaan myös kuopiolaisista kauppias -ja teollisuussuvuista, Kuopio autonomian aikana ja myös Kuopio 1918 -teema on mahdollinen.
 
Lisätiedot ja opasvaraukset: www.kuopionoppaat.fi
Kuopion oppaiden facebook: Kuopion Oppaat Facebook

KALLAVESI-RISTEILYT
 
Kuopion kesässä risteily Kallavedellä on ehdoton ohjelmanumero. Tule ihastelemaan Kallaveden perinteisiä järvimaisemia sekä Saaristokaupungin uutta arkkitehtuuria, voit myös piipahtaa Alahovin viinitilalla. Katso lisää tästä
 
 
 
PUIJO

Kuopion ja Savon alueen kuuluisin maamerkki, Puijon Torni, on tunnettu iät ja ajat näköalapaikkana. Tänäkin päivänä 360-näkymä Puijon Tornin huipulta valloittaa kävijänsä kerta toisensa jälkeen. Kumpuileva maasto ja Kallaveden järvimaisema ovat komeaa katseltavaa mihin aikaan vuodesta tahansa – näyttäytyen aina omanlaisenaan neljän vuodenajan mukaan. Katso upea video: Puijon torni ja Puijo Peak. Puijon on kehitetty vauhdikkaasti ja sinne on syntynyt uusia aktiviteetteja, katso lisää tästä.
Puijon torni on avoinna päivittäin, lisätiedot: Puijo info

 KUOPIN TORI JA KAUPPAHALLI

 
Kuopion tori ja kauppahalli ovat olleet Kuopion kaupungin sykkivä sydän jo yli sadan vuoden ajan. Tori ja halli on remontoitu ja siellä voi aistia lupsakkaa savolaistunnelmaa. Torin tapahtumista löydät ajankohtaista tietoa tästä: http://www.kuopiontori.fi/ ja https://www.facebook.com/kuopiontori/
Kauppahallion avoinn ma-pe klo 8-17 ja la klo 8-15. Tarkempaa tietoa hallin yrittäjistä, tuotteista ja tapahtumista löydät tästä: https://kuopionkauppahalli.fi/
 
 

RIISA - ORTODOKSINEN KIRKKOMUSEO

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on valtakunnallisesti, kansainvälisesti ja maakunnallisesti merkittävä erikoismuseo. Museo on perustettu Kuopioon 1957. Museo jatkaa Valamon luostariin 1911 perustetun Muinaismuistokokoelman toimintaa. Kirkkomuseota hallinnoi Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö. RIISAn tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää ainutlaatuista kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin.

Riisa sijaitsee Kuopion keskustassa, 5-tien tuntumassa. Riisa on avoinna tiistaista torstaihin klo 12-16  ja lauantaisin klo 12-16. Kesäaikaan ajalla 29.6. - 31.8.2021 tiistaista lauantaihin klo 10 - 16.

Lisätietoja: http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/

 KUOPION MUUT MUSEOT

Tutustu myös muuhun Kuopion museotarjontaan. Kuopion kulttuurihistoria juontaa vuosisatojen taa. Minna Canthin ja J.V. Snellmanin perintö elää vahvasti myös Kuopion kaupungin museoissa. Remontissa oleva Kuopion museo avataan yleisölle 15.6.2021. Silloin avautuvat uusi vaihtuvien näyttelyiden tila, työpajatilat, museokauppa, kahvila ja kokoustilat. Nämä sijaitsevat pääosin uudisrakennuksessa vanhan Kuopion museon ja Kuopion pääkirjaston välissä. Vuodenvaihteessa 2021–2022 avautuvat luonnontieteelliset ja kulttuurihistorialliset perusnäyttelyt ja lasten leikkitila, jotka sijaitsevat Kuopion museon vanhalla puolella. Kuopion museo yhdistyy uudisrakennuksella Kuopion pääkirjastoon ja yhdessä ne muodostavat Kantin, tiedon ja tarinoiden korttelin. Tapahtumat ja palvelut monipuolistuvat yhdistäen luontoa, kulttuurihistoriaa ja kirjaston sisältöjä.

Kuopion taidemuseo on aluetaidemuseo. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kohteita ovat myös Kuopion korttelimuseo sekä J.V. Snellmanin kotimuseo. Kuopiossa toimii myös VB-Valokuvakeskus, Kuopion automuseo ja KYS:in sairaalamuseoRiuttalan talonpoikaismuseo on Kuopion Karttulan pitäjän Riuttalan kylässä sijaitseva kotiseutu- ja kotimuseo, joka esittelee pohjoissavolaisia talonpoikaisperinteitä ja maaseudun elämää 1800-1900-luvun vaihteesta, museo avoinna kevät/kesäaikaan.

 

TEATTERIA JA KONSERTTEJA

Kuopion kaupunginteatterin ohjelmisto on kerrassaan upea.  Kuopion Musiikkikeskus puolestaan tarjoaa upeita elämyksiä niin sinfoniamusiikin kuin kevyn musiikin parissa. Kesäaikaan voi nauttia upeassa Kallavesi-maisemassa Rauhalahti Teatterin esityksistä Rauhalahden kesäteatteriareenalla, katso lisää tästä. Tanssiteatteri Minimillä on myös huikeita esityksiä ja osa niistä on Kuopion kaupunginteatterin Maria näyttömöllä.

Kesäisin Kylpylähotelli Rauhalahden naapurissa toimii Rauhalahti Teatteri, joka tuottaa kesäteatteriesityksiä katetulle Rauhalahden teatteriareenalle. Kesällä 2021 esitetään Jaakko Tepon menestysmusikaali TOIVO RYYNÄSEN ELÄMÄ JA TEOT: upea esiintyjäkaarti, kuusihenkinen livebändi, huumoria, taikuutta ja hyvän mielen musiikkia!  Kylpylähotelli Rauhalahdesta voi varata ryhmille kesäteatteripaketteja, katso lisää tästä.

 

 

PALJON MUUTA

Kuopio ja sen alue on todella monipuolinen matkailutarjonnaltaan. Tutustu tarjontaan alueen nettisivustolla www.kuopiotahko.fi