Jätkänkämpän ja savusaunan yksityiskäyttö, lue lisää tästä.

Yleiset perinne- ja savusaunaillat Jätkänkämpällä, lue lisää tästä.

TUKKILAISROMANTIIKKA JA SAVUSAUNAN LEMPEÄT LÖYLYT KUTSUVAT

Suomessa käytettiin puuta 1800-luvun lopulle saakka vain kotitarpeiksi, mutta vuosisadan puolenvälin jälkeen tulivat höyrysahat ja paperin valmistus alkoi puuhiokkeesta ja selluloosasta. Suomen saloilla alkoivat rajut hakkuut, aluksi kirveellä ja myöhemmin justeeria käyttäen. Pohjois-Suomen latvajokien varsille nousi satoja metsäsaunoja ja kämppiä. Rauhalahden Jätkänkämppä on alkuperältään tällainen hakkuutyömaiden yöpymispaikkana toiminut kämppä, joka rakennettiin Nurmeksen metsähallinnon alueelle ja oli silloin nimeltään Lintumäen kämppä. Hirret kämpässä on veistetty käsin. Kämpässä yöpyi parhaimmillaan 70 jätkää. Silloin saunaa lämmitettiin pari kertaa viikossa.

Kuva: Raimo Kärnä / Lusto / Raimo Kärnän kokoelma.

Kylpylähotelli Rauhalahti sai mahdollisuuden ostaa kämpän vuonna 1987, jolloin se siirrettiin Rauhalahteen hirsinä. Siirron jälkeen kämpästä on poistettu vain väliseinät, jotta käyttöön on saatu yhtenäinen toimiva tila. Alkuperäinen huonejako on kuitenkin vielä nähtävissä. Kämpässä oli hakkamiesten eli puunkaatajien majoitustilat, kämppäemännän makuuhuone ja keittiö, hevosmiesten huone ja välineiden kuivatushuone sekä kympin eli terävän eli metsätyöjohtajan huoneet (2 kpl). Nyt Jätkänkämppä toimii suosittuna tilausravintolana, jossa pöytäpaikkoja on 150 hengelle ja A-oikeudet. Se sijaitsee Kallaveden rannalla, vain 600 metrin päässä kylpylähotellista.

Jätkänkämpän yhteydessä sijaitseva ensimmäinen savusauna oli rakennettu vanhan aitan hirsistä. Lintumäen kämpän savusaunaa ei ollut järkevää siirtää Rauhalahteen, koska se oli kooltaan liian pieni tyydyttämään tämän päivän tarpeet ja hirret olivat vuosien myötä vettyneet. Savusauna on kahdesti palanut ja uudelleen rakennettu vuosia 1997 ja 2015.  Jätkänkämpän ”mualiman” suurimman savusaunan lempeisiin löylyihin mahtuu kerralla jopa 70 saunojaa.

Jätkänkämpällä on vieraillut vuosien saatossa monenmoisia merkkihenkilöitä ja erilaisia sattumuksiakin on käynyt. Tiloissa on vietetty satoja häitä, pikkujouluja, illanistujaisia, syntymäpäiviä, kokouksiakin. Jätkänkämpällä on myös esitetty kesäteatteria 1990 luvun lopulla, mm. Kaunis Veera -esityksiä. Jätkänkämpällä järjestetään tiistaisin ja kesällä myös torstaisin yleisiä perinneiltoja. Ohjelmassa on hanurimusiikkia, yhteislaulua, tanssia ja herkullinen kämppäillallinen noutopöydästä. Entisajan tukkilaiskulttuurista tuulahduksen tuovat kesäaikaa huikeat tukkilaisnäytökset ja tunnelman kohottava huumori sekä hanurimusiikki. Jätkänkämpälle voi tulla myös laivalla.  

JOITAKIN TAPAHTUMIA JÄTKÄNKÄMPÄN 30-V. TAIPALEELTA:

 • 1987 - Kämppä siirrettiin hirsinä Rauhalahteen ja pystytettiin nykyiselle paikalleen Katiskaniemen kärkeen
  Jätkänkämpän ensimmäinen savusauna rakennettiin vanhan aitan hirsistä
 • 1995 - Jätkänkämpällä vieraili ja savusaunoi ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut Suomen Leijona-joukkue valmentajansa Curt Lindstömin johdolla ”Lejonet är kova Jätkä”
 • 1997 - Pääsiäisenä savusauna paloi ja siitä uutisoitiin Tukholmaa myöten
 • 2000 - Tehtiin savusaunaan ahtautumisen maailman ennätys 103 henkilöä yhtä aikaa lauteilla ja tällöin lauteilla oli yhtä aikaa 47 eri kansalaisuutta. Ennätyksen tekivät Rauhalahdessa pidettävään kansainväliseen lääketieteen opiskelijoiden kokoukseen osallistuneet henkilöt.
 • 2003 - Kuopion Suunnistajat tekivät uuden ennätyksen: 108 saunojaa lauteilla yhtäaikaa
 • 2015 - Savusaunalla oli jälleen uusi palo
 • 2016 - Jätkänkämppä liittyi kunnalliseen vesi- ja viemäröintijärjestelmään
 • 2017 - Tammikuussa Visit Finlandin FinRelax kärkituote-status. Perusteluina: ”legendaarinen saunatuote, jossa yhdistyvät suomalaisuus, hyvinvointi ja aito elämys”.
 • 2017 - Kesäkuussa kansainvälinen Culture Trip-sivusto nosti ”10 of the Best Saunas in Finland”-artikkelissa Jätkänkämpän Savusaunan Suomen kymmenen parhaan saunan joukkoon.
 • 2017 - Joulukuussa brittilehti The Telegraph hehkutti 10 syytä tulla Suomeen. Näistä yksi oli sauna ja saunoista mainittiin nimeltä kaksi - Löyly Helsingissä ja Jätkänkämpän savusauna Kuopion Rauhalahdessa.

  Katso tästä Elixir-videoita Jätkänkämpältä: