UUTISET

Mediatiedote 16.6.2021 / Julkaisuvapaa

Kylpylähotelli Rauhalahdelle on myönnetty  Green Key -ympäristösertifikaatti

Matkailuala Suomessa panostaa vahvasti vastuullisuuteen ja tuo sen asiakkailleen näkyväksi.

Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa on perinteinen, merkittävä ja luonnonläheinen matkailukohde, jolle ympäröivän luonnon ja paikallisen kulttuurin vaaliminen on tärkeää. Vastuullinen toiminta ja ympäristönäkökohtien tunnistaminen ovat olennainen osa sen toimintaedellytyksiä. Palveluissa otetaan ympäristö ja sen hyvinvointi huomioon. Hotelli tiedostaa toiminnasta aiheutuvat ympäristövaikutukset ja edellyttää myös yhteistyökumppaneiltaan ympäristövastuullisuutta ja jatkuvaa kehittämistä.

Green Key -sertifioidun kohteen tulee täyttää kaikki Green Key -ympäristökriteerien pakolliset kohdat sekä raportoida hakemuksessaan ympäristötyöstään. Ohjelmaan kuuluu paikan päällä tehtävät auditoinnit, jotka tehdään alussa vuosittain ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Merkin myöntää hakemuksen ja auditointiraportin perusteella ympäristönsuojelun, matkailu- ja majoitusalan sekä yritysvastuun asiantuntijoista koostuva Green Key -tuomaristo.

”Tämä on todella hieno tunnustus tekemästämme pitkäjänteisestä työstä ja siitä kiitos kuuluu koko henkilökunnalle”, iloitsee Kylpylähotelli Rauhalahden johtaja Maarit Paunonen.

Green Key -ympäristösertifioituja matkailutoimijoita on Suomessa yli 170 kohdetta (tuomaristo 15.6.2021). Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 65 eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3 200 kohdetta.

 

Lisätietoja:

Heidi Heinonen, Green Key -ohjelmajohtaja, heidi@greenkey.fi
p. 045 600 9250
info@greenkey.fi

Maarit Paunonen, Kylpylähotelli Rauhalahden johtaja, p. 044 541 9342

Green Key on maailman johtava matkailualan ympäristömerkki. Green Key -kohteet ovat sitoutuneet noudattamaan kansainvälisen Green Key -ohjelman ympäristökriteerejä, jotka koskevat muun muassa energiansäästöä, tehokkuutta veden käytössä, kierrätystä ja ympäristötietoisuuden kasvattamista. Green Key -ohjelma on kansainvälisen ympäristökasvatusjärjestön FEE:n (Foundation for Environmental Education) hallinnoima. Suomessa ohjelmaa hallinnoi FEE Suomen kokonaan omistama Going Green Oy, joka on yhteiskunnallinen yritys. www.greenkey.fi, www.greenkey.global.

 

 

Mediatiedote 11.5.2021 Julkaisuvapaa

Energiatehokkuus on ekotehokkuutta Kuopiossa: Kylpylähotelli Rauhalahden energiaremontti leikkaa hiilijalanjälkeä 800 lentomatkan verran vuodessa

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat luonteva osa Kylpylähotelli Rauhalahden toimintaa.

 

Suomen johtava energiapalveluyhtiö LeaseGreen suunnitteli ja toteutti energiaremontin Kuopiossa sijaitsevaan Kylpylähotelli Rauhalahteen. Uusi tekniikka pienentää hotellin hiilijalanjälkeä ja energialaskua sekä parantaa kiinteistön olosuhteita.

”Taloudellisen puolen lisäksi tämä on arvokysymys. Myös meidän asiakkaamme arvostavat kestävää kehitystä”, kertoo hotellinjohtaja Maarit Paunonen.

”Ympäristö on meille tärkeä asia, ja teemme sen eteen päivittäin pieniä asioita. Meidän ylijäämäruoat eivät esimerkiksi päädy roskikseen, vaan löytävät syöjät ResQ-palvelun kautta. Lisäksi me huolehdimme lähiluonnon siisteydestä. Nyt keväällä haemme Green Key -ympäristömerkkiä, johon sisältyy monia osa-alueita.”

Energiatehokkuus on ekotehokkuutta. Nyt valmistunut energiaremontti pienentää hotellin hiilijalanjälkeä 101 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 720 000 kilometrin ajoa vähäpäästöisellä autolla tai 840 edestakaista lentoa Helsingistä Tukholmaan. Energiakustannuksia säästyy yhteensä noin 740 000 euroa.

Remontissa Rauhalahden ilmanvaihto modernisoitiin ja muutettiin tarpeenmukaiseksi. Suuri osa valaistuksesta vaihdettiin ledeiksi, ja kiinteistöön asennettiin poistoilmalämpöpumppu. Tekniikka on liitetty LeaseGreenin etäseurantaan. Palvelun avulla varmistetaan reaaliajassa, että laitteet toimivat suunnitellusti, olosuhteet ovat optimaalisia ja luvatut säästöt syntyvät.

Korona vaikutti energiaremontin tekemiseen yllättävän vähän. Pikkujoulut eivät täyttäneet kylpylähotellia tavallisten vuosien tapaan, eikä juhlakausi häirinnyt remontin etenemistä. 

”Jonkun verran jännitettiin sitä, miten korona vaikuttaa laitteiden toimitusaikoihin ja muuhun. Huolet olivat kuitenkin turhia, ja kaikki saatiin työmaalle ajallaan”, Paunonen kertoo.

Kallaveden rannalla ja luonnonsuojelualueen kainalossa sijaitsevaan kylpylähotelliin kuuluu yksitoista erillistä rakennusta. Hotellin päärakennus on rakennettu 1980-luvun alkupuolella, ja siinä on 106 huonetta. Päärakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu huoneistohotelli, studiohotelli, tilausravintolana toimiva Jätkänkämppä ja savusauna.

 

Hyvät kokemukset kannustivat

Loma-aikoina Rauhalahti täyttyy lapsiperheistä. Muina aikoina tyypillisimmät asiakkaat ovat keski-ikäisiä ja varttuneempia pariskuntia, jotka tulevat kylpylän lisäksi syömään hyvin tai tanssimaan. Monet nauttivat kulttuurista ja tapahtumista myös Kuopion keskustassa, jonne on matkaa vain kuutisen kilometriä.

Energiatehokkuus ja kylpylät eivät kuulosta helpolta yhdistelmältä. Rauhalahdessa lämmitettäviä neliöitä on kaikkiaan yli 19 000, ja valtavasti lämmitettäviä kuutioita. Siksi on tärkeä löytää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää sähkön ja energian kulutusta. Rauhalahti kuuluu Solaris-kylpylöihin, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä ja kehittänyt Kuopiossa ja Lohjalla sijaitsevien kylpylähotelliensa energiatehokkuutta aktiivisesti jo vuosia.

Kylpylähotelli Rauhalahti on Solaris Kylpylöiden toinen energiatehokkuushanke, joka on toteutettu yhteistyössä LeaseGreenin kanssa. Kaksi vuotta sitten LeaseGreen teki vastaavanlaisen energiaremontin Solaris Kylpylöiden Lohjalla sijaitsevaan kylpylähotelliin, joka toimii nykyisin nimellä Lohja Spa & Resort. Molemmat remontit on toteutettu kuukausimaksullisina.

Hyvät kokemukset yhteistyöstä kannustivat ryhtymään energiaremonttiin myös Kuopiossa.

Suurten kiinteistöjen energiaremontteihin erikoistunut LeaseGreen on toteuttanut lukuisia energiatehokkuusprojekteja kylpylöihin, hotelleihin ja liikuntahalleihin.

”Energiatehokkuuden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, joka koostuu pienemmistä ja isommista toimenpiteistä”, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

”Tärkeintä on olla jatkuvasti aktiivinen ja miettiä, miten kokonaisuutta voidaan viedä eteenpäin niin arkipäiväisissä asioissa kuin isompienkin remonttien yhteydessä.”

 

Lisätiedot

Johtaja Maarit Paunonen, Kylpylähotelli Rauhalahti
+358 44 541 9342, maarit.paunonen@rauhalahti.fi

 Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256, thomas.luther@leasegreen.com

 

 

Mediatiedote 2.10.2020 Julkaisuvapaa

Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa ja Lohja Spa Karjalohjalla lanseeraavat koronaturvallisemman kylpyläloman

Kylpylähotelli Rauhalahdessa ja Lohja Spassa voi nyt halutessaan yöpyä kohtaamatta muita ihmisiä. Palvelu on saatavissa lokakuusta alkaen. Asiakkaan polku on valmiiksi mietitty niin, että kontaktit on mahdollista välttää kokonaan. Asiakas varaa ja maksaa huoneen netissä, pääsee huoneeseen käymättä hotellin respassa, yöpyy omissa oloissaan ja nauttii huoneessa myös sinne ennakkoon toimitetun aamiaisen. Tämä on ehdottomasti turvallista, ja hyvä vaihtoehto myös riskiryhmille.

Monet lomailisivat mielellään, mutta ovat ehkä hieman epävarmoja siitä, onko majoituspaikassa huomioitu vallitseva koronatilanne riittävän hyvin. Samoin yritykset haluavat tarjota henkilöstölleen ja vierailleen riskittömän yöpymisen.

”Näinä epävarmoina aikoina haluamme tarjota kontaktittoman majoitusvaihtoehdon niin hengähdyshetkeä kaipaaville kuin työn puolesta matkustaville. Tietääkseni olemme Suomessa ensimmäisiä, joilla on paketissa näin pitkälle räätälöity, koronaturvallinen erityissisältö”, kertoo Kuopion ja Lohjan kylpylät Oy:n toimitusjohtaja Tero Eskola.  
-Olemme panostaneet siivouksen korkeaan tasoon, joten asiakas voi oleskella rauhallisin mielin huolettomaan lomailuun varatuissa majoitustiloissamme.

Hotellin päärakennuksesta erillään sijaitsevat, omalla huonekohtaisella sisäänkäynnillä varustetut Rauhalahden uusi studiohotelli ja Lohja Span superior-huoneet soveltuvat erinomaisesti tähän tarkoitukseen.

Mikäli asiakas kaipaa aktiviteetteja, ympäröivä upea luonto raikkaassa järvimaisemassa antaa mahdollisuuden virkistäytymiseen ja kylpylä itsessään on myös kloorauksen ansiosta hygieeninen paikka, jossa päiväsaikaan on yleensä rauhallista. Hoitotilat desinfioidaan jokaisen asiakkaan jälkeen ja hoitajat käyttävät maskeja. Ravintolasta voi varata pöydän ruokailuun huomioiden turvavälit.

 

Lisätiedot: Toimitusjohtaja Tero Eskola
Kuopion ja Lohjan kylpylät Oy
puh. 050 362 6707, tero.eskola@solariskylpylat.fi

 Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy tarjoaa palveluja kuluttajille ja yrityksille sekä yhteisöille markkinointinimillä Kylpylähotelli Rauhalahti ja Lohja Spa & Resort. Kylpylähotellit tekevät yhteismarkkinointia Solaris-kylpylät nimellä.

 

Mediatiedote 27.9.2019 Julkaisuvapaa

Toisen kerran järjestettävä 2-päiväinen musiikkimaraton tanssin- ja iskelmämusiikin ystäville

KUOPIOSSA SUURI TANSSI- JA ISKELMÄMUSIIKKITAPAHTUMA
- Rauhalahden Iskelmäfestarit 27.-28. syyskuuta

Kuopion Kylpylähotelli Rauhalahdessa järjestetään jälleen kaksipäiväinen tanssi- ja iskelmämaraton, Rauhalahden Iskelmäfestarit 27-28.9.
Suuren suosion saavuttanut tapahtuma keräsi viime vuonna kahtena iltana yhteensä 1300 kävijää. Samaa määrää kävijöitä odotetaan tänä vuonna.
Festivaalin ideana on kehittää Kuopion seudulla ympärivuotista tanssi- ja iskelmäkulttuuria ja tarjota yhdellä kertaa useamman tähtiesiintyjän kattaus musiikin ystäville.

Tapahtuman pääesiintyjinä Iskelmäfestareilla ovat perjantaina 27.9. iskelmämusiikin huiput Teemu Roivainen & Energia ja Yölintu.
Lauantaina nähdään myös ehdotonta viihdyttäjien aatelia; Sinitaivas-yhtye ja tanssikansaa monilla huikeilla tulkinnoillaan koskettanut Suvi Karjula ja In the Mood -yhtye.
Tanssia Iskelmäfestareilla on tauotta kolmella parketilla: bändien ja artistien lisäksi DJ Anna ja DJ Ismo soittavat salsaa, lattareita ja parhaimpia tanssihittejä.
Yleisö pääsee estradille myös karaoketanssien myötä. Tapahtuman aikana järjestetään lisäksi Tanssikoulu Wision tanssileiri tanssikursseineen sekä tanssikenkien, -mekkojen ja korujen myyntiä.

- Alueen johtavana viihde- ja tanssitalona tarjoamme mielellämme korkealaatuista ohjelmaa ja tapahtumia sekä pidämme yllä kotimaista tanssikulttuuria.
Suuri viihtyisä tapahtuma tanssi- ja iskelmämusiikista kiinnostuneille vetää varmasti paikalle väkeä yli maakuntarajojen, kertoo Juha Tirkkonen, Kylpylähotelli Rauhalahden ravintolapäällikkö.
– Tapahtumaan on tarjolla myös kahden päivän lippupaketteja sekä majoituspaketteja.

- Koko tapahtuman ajan jossain päin taloa tapahtuu, joko elävän musiikin siivittämänä tai dj-vetoisesti, parhaimmillaan jopa kolmella parketilla yhtä aikaa.
Mukana on myös tanssinopetusta, sekä alkeita että edistyneemmille tarkoitettuja kursseja. Monet tanssin harrastajat haluavat myös harjoittaa ja parantaa nykyisiä taitojaan, jatkaa Tirkkonen.
- Kesälavakauden jälkeenkin jatkuu talossamme koko talvikauden ajan tanssilavoilta tuttu tunnelma, mutta erityisesti tämän syystapahtuman myötä tanssiparketillakin viihtyville halutaan tarjota ainutlaatuinen minifestivaali, jatkaa Tirkkonen.

Rauhalahti Iskelmäfestarit
Pe-la 27.-28.9.2019
Kylpylähotelli Rauhalahti
Liput 1 pv. 20 e. 2 pv 36 e (Lippu.fi ja Rauhalahti). Myynnissä myös majoituspaketteja.

Lisätiedot:
www.rauhalahti.fi

Juha Tirkkonen, ravintolapäällikkö, 043 824 3090, juha.tirkkonen@rauhalahti.fi

Artistien haastattelut:
Marko Nuutinen, toimitusjohtaja, Polarartistit Oy, 0500 761 879

 

TIEDOTE 12.6.2019 Julkaisuvapaa

KYLPYLÄHOTELLI RAUHALAHTI TUTKITUSTI KUOPION KIINNOSTAVIN MATKAILUKOHDE!

 

 

Kuopion kaupungin helmi-huhtikuussa 2019 teettämän kiinnostavuus-/tunnettuustutkimuksen mukaan Kylpylähotelli Rauhalahti nousi useassa kategoriassa ykkössijalle. Sponsor Insightin tekemä kyselytutkimus koski mm. Kuopion & Tahkon tapahtumien ja kohteiden tunnettuutta, kiinnostavuutta ja niiden vaikutusta matkailukiinnostukseen.

Tunnettuutta tutkiessa kysyttiin mm.: ”Mitkä 37:stä eri tapahtumasta, kohteesta tai toimijasta tunnet vähintään nimeltä?” Vastaajista 62 % mainitsi Puijon tornin, 51 % Kuopio Tanssii ja Soin, 48 % Tahkon ja 43 % Kylpylähotelli Rauhalahden.

Kun kysyttiin, moniko kohteen tuntevista matkustaa todennäköisesti kohteen takia, nousi Kylpylähotelli Rauhalahti kirkkaasti ykkössijalle. Tulos oli sama sekä väestön 18+ keskuudessa että Etelä-Suomen alueella.

”Tunnettuuden saavuttaminen ja ylläpito on varmasti usean vuoden, pitkäjänteisen työn, hyvän asiakaspalvelun ja monitahoisen markkinoinnin sekä tanssi- ja tapahtumakattausten hedelmää. Liiketoimintasuunnitelmassamme vahvuutenamme on mainittu hyvä tunnettuus Itä-Suomen alueella, mutta nyt meillä on faktaa, että tunnettuus on jopa tätäkin parempi Etelä-Suomessa”, iloitsee johtaja Maarit Paunonen.

Tutkimusajankohta oli 1.2.-30.4.2019 ja haastatteluun osallistui yhteensä 2097 henkilöä.
Aineisto on painotettu vastaamaan Suomen väestörakennetta sukupuolen, iän (18+) sekä suuralueiden mukaan.

Linkki kyselyyn tässä.

Lisätiedot:

Kylpylähotelli Rauhalahti
johtaja Maarit Paunonen
p. 0445419342
maarit.paunonen@rauhalahti.fi

 

TIEDOTE 21.12.2018

KUOPIO MARATON PALAA RAUHALAHTEEN!

 

Vuodesta 1998 järjestetty Kuopio Maraton siirtyy takaisin Rauhalahteen neljän Kuopio-hallin vuoden jälkeen. Pohjois-Savon Liikunta, Kuopion Reipas ja Kylpylähotelli Rauhalahti ovat tehneet sopimuksen, jonka johdosta Kuopio Maraton järjestetään ainakin seuraavan kolmen vuoden aikana Rauhalahdessa. Sopimuksen myötä tapahtuman markkinointinimi vaihtuu Rauhalahti Kuopio Maratoniksi ja tapahtuman ympärille järjestetään erityinen hyvinvointiviikonloppu 6.-8.9.2019.

Alun perin Rauhalahti Savusauna Maratonin nimellä aloitettu ja Itä-Suomen suurimmaksi juoksutapahtumaksi kasvanut Kuopio Maraton järjestettiin vuosina 2015–2018 Kuopio-hallissa, mutta palaa nyt siis juurilleen Rauhalahteen. Osallistujamäärä on viime vuosina ollut n. 1.500-1.700.

 Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtaja Risto Kovanen kertoo, että siirron suurimpana syynä on mahdollisuus tarjota osallistujille enemmän oheispalveluita ja Kylpylähotelli Rauhalahden halu kasvattaa Kuopio Maratonin suosiota sekä olla mukana järjestämässä sen yhteyteen myös muuta toimintaa. 

Rauhalahden hotellinjohtaja Maarit Paunonen sanoo, että he voivat tarjota osallistujille elämyksiä mm. savusaunassa, kylpylässä ja maratontansseissa. He ovat halukkaita olemaan mukana järjestämässä myös erityistä hyvinvointiviikonloppua, jonka keskiössä on Rauhalahti Kuopio Maraton.

Yhdessä Pohjois-Savon Liikunnan kanssa tapahtumaa järjestävän Kuopion Reippaan toiminnanjohtaja Maarit Viljakainen toteaa seuran olevan mielissään yhteistyön uudistamisesta  Kylpylähotelli Rauhalahden kanssa. Uskomme Reippaassa tapahtuman suosioon ja lähdemme innolla päivittämään ja kehittämään sitä yhteistyössä muiden järjestäjien kanssa. On hienoa, että Rauhalahti Kuopio Maraton palaa juurilleen vuonna 2019.     

Lue tästä pidempi tiedote.

 

Lisätietoja:
Risto Kovanen 0407058897, risto.kovanen@pohjois-savonliikunta.fi
Maarit Viljakainen 0503612596, maarit.viljakainen@kuopionreipas.fi
Maarit Paunonen 0445419342, maarit.paunonen@rauhalahti.fi

 

TIEDOTE 20.6.2018

 Rauhalahden juhannusjuhla sopii koko perheelle

Monipuolinen Rauhalahden alue soveltuu koko perheen juhannuksen viettoon. Juhannusaaton voi aloittaa rapsuttelemalla pieniä eläinystäviä aivan uudessa eläinpuistossa. Alueella on runsaasti muutakin ohjelmaa koko perheelle. Iltapäivää voi jatkaa vaikkapa rentoutuen savusaunan löylyissä Jätkänkämpällä, jossa myös järjestetään koko perheen perinteinen juhannusjuhla kokkoineen. Illan kruunaa Savon Sanomien juhannusneidon valinta sekä supersuosittu Taikakuu-yhtye, joka esiintyy sekä Jätkänkämpällä että juhannusaaton tansseissa. Grapevine Pipers – bändi pitää menoa yllä matkailukeskuksen ravintolassa.

Rauhalahden uuden koko perheen vetonaulan eli eläinpuiston avajaisia vietetään juhannusaattona kello 10. Siitä alkaen eläinpuisto on avoinna joka päivä klo 10-20 elokuun loppupuolelle saakka. Eläinpuistosta löytyy  muun muassa kaneja, kissanpentuja, aaseja ja lampaita. Jätkänkämpän ”maailman suurin savusauna” on juhannusaattona  lämpimänä klo 14-18 ja sinne voi tulla kuka tahansa. Saunamaksu on 14 € / aikuinen, ja 7 € / lapsi (4-14 v.). Jätkänkämpän jo perinteisiksi muodostunut koko perheen juhannusjuhla alkaa varsinaisesti illalla  kello 18. Ohjelmassa on erilaisten juhannuskisailujen lisäksi taikuri Puijon Paronin esitys, karaoke, Taikakuu-yhtye esiintyy, ja illan ihanaksi kruunuksi Jätkänkämpällä julkaistaan Savon Sanomien juhannusneito-kilpailun voittaja. Lippu Jätkänkämpän juhannusjuhliin 8 € / aikuinen, 4 € / lapsi (4-12 v.).

Juhannusaaton tanssit tähdittää supersuosittu Taikakuu, juhannuspäivänä mahtavaa naisenergiaa tarjoilee tangofinaalistakin tuttu Jonna Ortju  Namu-yhtyeineen. Matkailukeskuksen kesäravintolassa soittaa perjantaina Grapewine Pipers ja lauantaina Cover Beat –bändi.

Tiedote 13.12.2017

TANGOPRINSESSA JAANA PÖLLÄSEN JOULU RAUHALAHDESSA

Kuva: Jaana Pöllänen - kuvaaja Jari Hakola

”Jouluemännän työ on enemmänkin kutsumus, ei keikka” – tiivistää Kylpylähotelli Rauhalahteen 16:ta kertaa jouluemännäksi tuleva, alkujaan tangoprinsessana ja muusikkona suuren kansan tietoisuuteen tutuksi tullut Jaana Pöllänen.

Jouluemännyydestä on tullut traditio

Ensimmäinen jouluemännyys Pölläsellä oli Rauhalahdessa vuonna 2002. Jaana muistelee, että Rauhalahden silloinen ravintolapäällikkö Matti Ruuskanen oli Lentoravintola Suihkarin ravintoloitsijoiden Jaana ja Tarmo Suihkosen kautta saanut vinkkiä hänestä. Jo vuodesta 2003 lähtien Jaanan rinnalla jouluvieraita on viihdyttänyt myös puoliso Ville Uusitalo.

Hotellin puolesta toiveena on alusta asti ollut yhteislaulua, mutta muuten Jaana on kokenut saaneensa tehdä ohjelmasta oman näköisensä ja sanoo: ”Musiikin lisäksi koen seurustelun ihmisten kanssa tosi antoisana. Kun astun hotellihuoneesta ulos, minä näyn. Se on sydämen asia”. Jouluemäntä juontaa aattoillan juhlan, esittää ja tulkitsee joululauluja, pitää jouluhartauden ja lukee evankeliumin, laulattaa, leikittää lapsia, haastattelee Joulupukkia ja seurustelee jouluvieraiden kanssa. Kaikki alkaa kuitenkin jouluvieraiden infotilaisuuden vetämisestä, johon Jaanalla liittyy sykähdyttävä muisto. Infossa oli onnellisen näköiset 80-vuotiaat rouva ja herra, jotka kertoivat tutustuneensa toisiinsa edellisvuoden vastaavassa tilaisuudessa. Silloin he olivat leskiksi jäätyään tulleet kumpikin tahoillaan yksin joulun viettoon, ja jouluinfosta oli alkanut pariskunnan lämmin ystävyys.


Kuin yhtä perhettä

Kylpylähotellijoulun etuna on tulla valmiiseen ruokapöytään, rentoutua kylpylässä ja nauttia monipuolisesta ohjelmasta ja yhdessäolosta. Joillain asiakkailla on yhä ennakkoluuloja hotellijoulua kohtaan ja epäilyksiä siitä, miten ravintolassa voi tulla joulun tunnelmaa. Ohjelmassa vaalitaankin vanhoja perinteitä joulun sanomaa unohtamatta. ”Vuosien saatossa tunnelma on syventynyt ja parantunut, ytimessä on perheiden kohtaaminen ja joulu tulee joululauluja laulamalla. Suomalaiset ovat yhteislaulukansaa ja varmistankin, että joululauluja lauletaan riittävästi.”; naurahtaa Pöllänen. Hän jatkaa, että koskettavaa on myös ollut kuulla aiemmin aina itse jouluherkut laittaneiden, joulun viettoon tuotujen isoäitien suusta palautetta ”en olisi itse tehnyt paremmin.”

Jouluemäntä saa välillä kuulla asiakkailta rankkojakin kertomuksia vuoden aikana tapahtuneista asioista ja jatkuva jalkojen päällä olo väsyttää. Joku joulu äänikin on mennyt jatkuvasta laulamisesta ja puhumisesta. Joulu Rauhalahdessa on kuitenkin perheen Pöllänen-Uusitalo perinne ja kohokohta. Pölläsen mukaan Rauhalahden joulussa on koskettavuutta, pyhyyttä ja yhteyttä. ”Vaikka kanta-asiakkaita on paljon, on kuin olisi yksi ihmeellinen jouluperhe, johon myös uudet ihmiset ovat aina tervetulleita” kuvailee sosiaalinen ja elämänmyönteinen Pöllänen.
Maaningalla syntynyt ja musiikkilukion Kuopiossa käynyt Jaana piipahtaa jouluisin tervehtimässä myös äitiään ja sukulaisiaan. Kysyttäessä Jaanan mieluisinta joululaulua, hän alkaa kauniisti laulaa Martti Helan laulua ”Hiljainen Joululaulu”.

Vielä muutama majoituspaikka vapaana hostellissa 23-26.12.2017, alk. 291 € / 3 vrk. Varaukset: Kylpylähotelli Rauhalahti p. 03060830.


Lisätiedot
Jaana Pöllänen, p. 044 974 5335, posti@jaanapollanen.fi
ja/tai
Maarit Paunonen
p. 0445419342
maarit.paunonen@rauhalahti.fi 

Tiedote 8.11.2017

SAVOLAISET KEITTIÖMESTARIT VALMISTAVAT ITSENÄISYYDEN AJAN HERKKUJA SUOMEN 100 VUOTISJUHLAN KUNNIAKSI RAUHALAHDESSA

Satavuotias Suomi on kokenut muutoksen myös siinä, mitä ruokapöydissä tarjotaan. On eletty ankaria niukkuuden aikoja, jolloin leipää on jatkettu kaikin mahdollisin tavoin ja lopulta on päästy nykyiseen hyvinvoinnin aikaan. Matkailun lisääntymisen myötä olemme saaneet tutustua eri maiden keittiöihin, ja verrattoman ruisleivän oheen pizzasta on tullut melkein uusi kansallisruoka. 2010-luvulla kaupungeissa on yhä enemmän etnisiä ravintoloita, mutta toisaalta taas puhdas suomalainen superruoka ihanine metsän- ja pellonantimineen sekä villiruokatrendeineen on noussut ansaitsemaansa kunniaan. Savon Keittiö-mestariyhdistys on nyt halunnut paneutua Suomen ruokahistoriaan ja nostaa tarjolle Suomi 100 juhla-buffetissa ruokia kaikilta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniltä Kylpylähotelli Rauhalahdessa 5.12.2017.

Rauhalahden keittiöpäällikkö Marko Savioja ja keittiömestari Marko Tertsunen luotsaavat valmisteluissa keittiömestareiden joukkoa.

”Pöydässä on luonnollisesti kalaa puhtaista järvistämme ja saaristomereltä, hienoja juureksia ja vihanneksia pelloilta ja kaskilta, metsästä riistaa, sieniä ja marjoja, viljatuotteita rukiista spelttiin, maitotuotteita monessa eri muodossa jne.”
-Kunnianhimoinen tavoitteemme on saada jopa 100 eri raaka-ainetta pöytään, kertoo Tertsunen.

Savon Keittiömestariyhdistyksen keittiömestarit valmistavat herkut yhteistuumin Rauhalahden upeassa keittiössä, ja heitä nähdään myös tapahtuman aikana buffet-pöydän ääressä.

”Tämä ruokajuhla on hyvin mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan myös aivan ennen kokemattomiin makuihin. Uusimpien herkkujen lisäksi tapahtuma on oivallinen tilaisuus nykyihmiselle kokea itse, mitä omat isovanhemmat ja sitä aiemmat sukupolvet ovat syöneet”, summaa keittiöpäällikkö Savioja.
-Olemme pitäneet hinnan edullisena, koska haluamme esitellä Suomen ruokahistoriaa mahdollisimman monelle, ja tähän on laadittu kylkiäisiksi myös edullinen viinipaketti.

Suomi 100 Juhlabuffet Kylpylähotelli Rauhalahdessa 5.12. klo 18-21
Hinta 45 € / henkilö, viinipaketti 20 € / henkilö. Lisäksi tarjoamme edullisen majoituspaketin 100 € / henkilö / 2 hengen huoneessa ja siihen sisältyy majoitus 1 vrk 5-6.12., kylpylä, juhlabuffet, tanssit ja itsenäisyyspäivän aamiainen.

Juhlabuffetin jälkeen pyörähdellään supisuomalaiset Suomi 100 -tanssit, jotka tahdittaa suomalainen iskelmätähti Kake Randelin Presto-yhtyineen. 
”Randelin on esiintynyt jo viidellä vuosikymmenellä ja levyttänyt lukemattomia hittejä. Hän on erittäin suosittu esiintyjä edelleen, myös nuorten keskuudessa”, taustoittaa Rauhalahden ravintolapäällikkö Juha Tirkkonen illan esiintyjävalintaa.
-Juhlabuffetin ruokailijoille tanssit ovat ilmaiset, muutoin lippu on 15 €.

Lisätietoja:
Kylpylähotelli Rauhalahden keittiöpäällikkö Marko Savioja
p. 044 747 3280, marko.savioja@rauhalahti.fi
Kylpylähotelli Rauhalahden keittiömestari, Savon Keittiömestarit ry:n sihteeri, Marko Tertsunen
p. 044 747 3281, marko.tertsunen@rauhalahti.fi
Ravintolapäällikkö Juha Tirkkonen
p. 043 824 3090, juha.tirkkonen@rauhalahti.fi

 

Tiedote 1.9.2017

Lavalla kaksi yhtyettä ja rockabilly-vierailijoita
THE FINNISH ROCKABILLY LEGENDS –TAPAHTUMA TUO KUOPIOON TUULAHDUKSEN MENNEILTÄ VUOSIKYMMENILTÄ
- Suomirockabillyn konkarit yhdistävät voimansa keikalla 8.9. Kylpylähotelli Rauhalahdessa

Syyskuussa 50-luvun rock 'n' rollin ystävät pääsevät todistamaan ainutkertaisen keikan, joilla esiintyvät yhdessä 1970- ja 1980-luvun vaihteen rockabilly-muotiaallon konkarit Rock-Ola, Buck Jones ja Boppin' Pete. Tässä kolmikossa ovat mukana oman aikakautensa arvostetuimmat vanhaa rock 'n' rollia Suomessa ylläpitäneet laulajat. Lisäksi tapahtumassa nähdään kaksi bändiä The Barnshakers ja Mr. Breathless Trio. Nämä mestarit nähdään perjantaina 8. syyskuuta Kuopiossa Rauhalahdessa järjestettävässä The Finnish Rockabilly Legends –tapahtumassa.
- Finnish Rockabilly Legends kerää yhteen rokkabilly-diggarit. Luvassa on hyvää musiikkia ja ajan tunnelmaa. Odotettavissa on ainutlaatuinen ilta, kun ensi kertaa samalla lavalla ovat 1980-luvun suomi-rockabillyn legendat Rock-Ola, Buck Jones ja Boppin' Pete, kertoo tapahtuman sisällöstä vastaava Mr. Breathless, eli Marko Julkunen.

Illan odotuimpia esiintyjiä on varmasti juuri uuden Can't Stop Rockin' -albumin julkaissut Mr. Breathless, joka esiintyy tilaisuudessa oman trionsa kanssa. Mr. Breathless tunnetaan villistä lavashowsta ja Jerry Lee Lewis -tyylisestä painon soitosta. Rockabilly-solisteja Rock Olaa, Buck Jonesia ja Boppin' Peteä säestää Suomen suosituimpiin kuuluva ja maailmalla kovaa arvostusta nauttiva The Barnshakers. The Barnshakers on Agentsin laulusolistinakin tutuksi tulleen Vesa Haajan johtama yhtye. Yhteensä lavalla nähdään kaksitoista muusikkoa.
- Upeat ajanhengen asut luovat musiikin lisäksi suuren osan tapahtuman tunnelmasta, kertoo Marko Julkunen, joka toivookin väen pukeutuvan rockabilly-henkeen. Tapahtumassa on myynnissä rockabilly-henkisiä kellohelmamekkoja Dark Star –pisteen yhteydessä.

Espoossa asuva Mr. Breathless aka Marko Julkunen on esiintynyt Kuopiosta aiemminkin:
- Kuopiosta on hyviä muistoja jo 27 vuoden ajalta. Olen keikkaillut siellä vuosittain koko urani ajan eri paikoissa.

The Finnish Rockabilly Legends, Kuopio, Kylpylähotelli Rauhalahti, Pe 8.9.2017

Esiintyjät: The Barnshakers, Mr. Breathless Trio, Buck Jones, Rock Ola, Boppin' Pete

Ennakkomyynti Lippuagentti / Rauhalahti 12,50 e. Ovelta 16 e / 10 e (hot. asukkaat).

Lisätiedot: Kylpylähotelli Rauhalahti, ravintolapäällikkö Juha Tirkkonen, 043 824 3090, juha.tirkkonen@rauhalahti.fi, www.rauhalahti.fi / www.facebook.com/rauhalahti

 

Tiedote 19.6.2017

Kuopion Kylpylä Oy:lle "Rauhalahti 2020+ MasterPlan"-hankkeesseen yrityksen kehittämisavustusta

Etelä-Savon Ely-keskus on myöntänyt Kuopion Kylpylä Oy:lle "Rauhalahti 2020+ MasterPlan"-hankkeesseen yrityksen kehittämisavustusta. Myönnetty avustus on 38.220 euroa momentilta 32.50.64 (EU:n rakennerahastojen ja valtion rahoitusosuus EU:n rakennerahasto-ohjelmiin ohjelmakaudella 2014-2020). "Rauhalahti 2020+ MasterPlan" -on valmisteleva hanke, jossa selvitetään yrityksen tulevien kehittämistoimenpiteiden eri vaihtoehtoja ja toteutettavuutta.

Lisätiedot:
Kuopion Kylpylä Oy / Kylpylähotelli Rauhalahti
Maarit Paunonen, kylpylähotellin johtaja, gsm 044 5419342, maarit.paunonen@rauhalahti.fi

 

 

Tiedote 20.5.2017

Useita tunnustuksia saanut
KUOPION RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ 30 VUOTTA
- uutuutena 20-v. täyttävän Koskilaivojen M/S Salmetar –juhlaristeilypaketit

Kuopion Rauhalahden Jätkänkämppä täyttää tänä vuonna juhlavat 30 vuotta. Jätkänkämppä siirrettiin Nurmeksesta vuonna 1987 Kuopioon, mutta sen historian juuret johtavat perimätietojen mukaan ainakin 1950-luvulle asti, jopa kauemmas. Se on nähnyt kymmeniätuhansia saunojia ja "jätkiä" jopa 80 vuoden ajan, tähän päivään asti. Edelleen hirsirunkoinen kämppävanhus elää elinvoimaista elämää ja alueen toimintaa kehitetään koko ajan. Jätkänkämpän 30-vuotis- ja Koski-laivojen 20-vuotisjuhlavuosien kunniaksi ajalla 27.6. - 3.8. M/S Salmetar seilaa tiistaisin ja torstaisin Kuopion matkustajasatamasta Jätkänkämpälle ja takaisin. Juhlien kunniaksi on rakennettu juhlapaketti, johon sisältyy risteily ja rosvopaistiateria. Juhlapaketin hinta kahdelle hengelle on 50 e.

JÄTKÄNKÄMPÄN HISTORIAA:

Rauhalahden Jätkänkämppä on alkuperältään hakkuutyömaiden yöpymispaikkana toiminut kämppä, joka rakennettiin Nurmeksen metsähallinnon alueelle ja oli silloin nimeltään Lintumäen kämppä (kuva). Kämpässä yöpyi parhaimmillaan 70 jätkää. Silloin saunaa lämmitettiin pari kertaa viikossa. Kylpylähotelli Rauhalahti sai mahdollisuuden ostaa kämpän vuonna 1987, jolloin se siirrettiin Rauhalahteen hirsinä.  Jätkänkämpän yhteydessä sijaitseva ensimmäinen savusauna oli rakennettu vanhan aitan hirsistä. Savusauna on sittemmin palanut ja uudelleen rakennettu vuosia 1997 ja 2015. Jätkänkämpällä vieraillut vuosien saatossa monenmoisia merkkihenkilöitä ja erilaisia sattumuksiakin on käynyt. Tiloissa on vietetty satoja häitä, pikkujouluja, illanistujaisia, syntymäpäiviä, kokouksiakin. Jätkänkämpällä on myös esitetty kesäteatteria 1990 luvun lopulla, mm. Kaunis Veera -esityksiä. Myös talvella Jätkänkämpällä saunotaan ja vietetään aikaa. Jätkänkämpällä pitää tukikohtaansa uuden vuoden ja loppiaisen aikaan Joulupukki. Tunnelmallinen joulupukin koti ”Santa Claus’ Home” tuotteistettiin Jätkänkämpälle vuonna 2003 venäläisten matkanjärjestäjien ja Kuopion Matkailupalvelun pyynnöstä ja Joulupukin koti toimii edelleen ”venäläissesonkina”. Huippuvuosina joulupukin kodilla vieraili noin 10 päivän sesongin aikaan yli 3000 vierasta, pääosin venäläisturisteja.

 JOITAKIN TAPAHTUMIA JÄTKÄNKÄMPÄN 30-V. TAIPALEELTA:

1987 - Kämppä siirrettiin hirsinä Rauhalahteen ja pystytettiin nykyiselle paikalleen Katiskaniemen kärkeen
Jätkänkämpän ensimmäinen savusauna rakennettiin vanhan aitan hirsistä
1995 - Jätkänkämpällä vieraili ja savusaunoi ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut Suomen Leijona-joukkue valmentajansa Curt Lindstömin johdolla ”Lejonet är kova Jätkä”
1997 - Pääsiäisenä savusauna paloi ja siitä uutisoitiin Tukholmaa myöten
2003 - Tehtiin savusaunaan ahtautumisen maailman ennätys (108 henkilöä yhtä aikaa lauteilla) ja toisella kertaa lauteilla on ollut yhtä aikaa 42 kansalaisuutta. Ennätystä on rikottu useampaan kertaan ennen tätä.
2015 - Savusaunalla oli jälleen uusi palo
2016 Jätkänkämppä liittyi kunnalliseen vesi- ja viemäröintijärjestelmään
2017 - Tammikuussa Visit Finlandin FinRelax kärkituote-status. Perusteluina: ”legendaarinen saunatuote, jossa yhdistyvät suomalaisuus, hyvinvointi ja aito elämys”.
2017 - Kesäkuussa kansainvälinen Culture Trip-sivusto nosti ”10 of the Best Saunas in Finland”-artikkelissa Jätkänkämpän Savusaunan Suomen kymmenen parhaan saunan joukkoon.

Jätkänkämppä

M/S Salmetar -risteilyt

  

 Kuva: Jätkänkämppä sijaitsi aiemmin Nurmeksessa ja tunnettiin Lintumäen kämppänä (kuvausvuodeksi arvioitu 1957).   
© Raimo Kärnä / Lusto / Raimo Kärnän kokoelma

Lisätiedot:

Kuopion Kylpylä Oy / Kylpylähotelli Rauhalahti
Maarit Paunonen, kylpylähotellin johtaja, gsm 044 5419342, maarit.paunonen@rauhalahti.fi
Juha Tirkkonen, ravintolapäällikkö, 043 824 3090, juha.tirkkonen@rauhalahti.fi
Pressikuvat: Sirpa Nyyssönen, viestintäpäällikkö, 044 747 3383, sirpa.nyysonen@rauhalahti.fi
www.rauhalahti.fi / www.facebook.com/rauhalahti

 TIEDOTEARKISTO

Jätkänkämpän suomalainen savusaunailta Finrelax-tähtituotteksi / Finpron tiedote