RIISA - ortodoksinen kirkkomuseo

Kuopiossa sijaitseva RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on kansallisesti ja kansain­vä­li­ses­ti mer­kittävä erikoismuseo, se on yksi Euroopan huomattavimmista ortodoksisista kirkkomuseoista. Sen katse on huomisen museossa ja juuret karjalais-ortodoksisessa kulttuuriperinnössä sekä vuosituhantisessa bysanttilaisessa traditiossa. Kirkkomuseon tehtävänä on tallentaa, säilyttää, tutkia ja pitää näytteillä Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyvää ainutlaatuista kulttuuriperintöä sekä hyödyntää sitä kasvatus- ja opetustarkoituksiin.

Riisa tulee venäjänkielen риза-sanasta, jolla tarkoitetaan metallista valmistettua, ikonia suojaavaa ja koristavaa vaippaa.

RIISA on avinna tiistaista lauantaihin klo 12 - 16. Maanantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Museo on suljettu seuraavina päivinä:  Suomen itsenäisyyspäivä (6.12.), 22.12 - 26.12.2018, uudenvuodenaatto ja -päivä (31.12-1.1.), loppiainen (6.1.), kiirastorstai ja pitkäperjantai, pääsiäinen, vappuaatto ja vappu (30.4.-1.5.), helatorstai, juhannusaatto ja -päivä.

RIISAssa on erikoisnäyttelyitä ja parhaillaan - 2.2.2019 asti on VALTAKUNNAN SALAISUUDET - Kristuksen vertaukset sanoin ja kuvin. Näyttely tuo päivänvaloon Uudessa testamentissa esiintyviä Kristuksen opetuksia ja vertauksia. Kertomukset ovat tuttuja kuvia arkisesta elämästä sisältäen viittauksia syvempään, näkymättömään. Valtakunnan salaisuudet -näyttelyyn valikoidut vertaukset on kuvittanut taiteilija, ikonimaalari Eeva Zitting. Näyttelyssä on 31 munatemperatekniikalla maalattua ikonia (katso kuva yllä).

RIISAn avoimet näyttelyopastukset ovat jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 12 ja 16.30. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan. Ryhmäopastukset erikseen sovittavina aikoina. T

Pääsymaksut:
10 € / aikuinen
8 € / opiskelijat, eläkeläiset ja yli 10 hengen ryhmät
Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Museovieraiden avustajat ilmaiseksi ja Kirkkomuseon ystävät ry:n jäsenet alennetulla pääsymaksulla 8 €.

Lisätietoja http://www.ortodoksinenkirkkomuseo.fi/fi/etusivu/

RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
Karjalankatu 1, 70110 Kuopio
Puh. 0206 100 266 / info@riisa.fi